forex trading logo '

Istoric
Scris de Administrator   

 

Istoric

Spațiul geografic

Născută din dorința de a da aripi artei frumosului pe meleagurile sălăjene, Școala de Muzică și-a deschis larg porțile pentru toți aceia care au arta interpretativă și arta plastică ca mod de trăire și de exprimare, în anul 1971, în municipiul Zalău. Orașul Zalău, situat la poalele vestice ale Munților Meseș, este reședința județului Sălaj și unul dintre puținele orașe atestate documentar înainte de sfârșitul primului mileniu, prima consemnare scrisă datând din a doua jumătate a secolului al XII-lea, fiind consemnată în Cronica lui Anonymus - Gesta Hungarorum.


Istoricul și evoluția școlii

Este îmbucurător faptul că, de-a lungul timpului, Școala muzicală zălăuană a devenit o prezență vie în viața comunității, constituind o adevărată oază de lumină, frumusețe și bucurie într-un spațiu geografic vitregit din punct de vedere cultural. Dăruirea dascălilor, dragostea lor profundă față de tinerii a căror personalitate o modelează, dragostea față de arta care ne individualizează și ne definește, precum și orientarea spre performanțe, a făcut ca această instituție să aibă o istorie de aproape 4 decenii.

Școala de muzică s-a înființat în anul 1971.

A funcționat la început pe lângă Școala Simion Bărnuțiu, mai apoi pe lângă Liceul Pedagogic Zalău.

Din anul 1972 funcționează ca școală de sine stătătoare în localul din strada Gh. Lazăr nr. 3 sub titulatura de Școala de Muzică și Arte Plastice și apoi în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 5 sub formă de clase cu program suplimentar de artă.

Din anul 1990 prin decizia Inspectoratului Școlar și a Primăriei Municipiului Zalău se reînființează Școala cu Program de Artă atribuindu-i-se spațiul în localul din strada Gh. Lazăr nr. 3.

În anul 2004 pe structura Școlii cu Program de Artă a luat naștere Liceul de Artă “Ioan Sima”, liceu care poart[ numele marelui pictor sălăjean.

Din anul școlar 2005-2006 Liceul de Artă “Ioan Sima” funcționează în locație cu Școala Gimnazială “Vasile Goldiș” Zalău și școlarizează 500 de elevii cuprinli în trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial (integrat și suplimentar) și liceal.

Din anul școlar 2008-2009 Școala Gimnazială “Vasile Goldiș” se comasează la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău.

Școala și mai apoi liceul s-a încadrat în viața culturală a orașului Zalău și a județului Sălaj ca o prezență permanentă aducând prestații de înaltă ținută ale elevilor și profesorilor cu ocazia diverselor manifestări, susținând în bună măsură viața culturală din județ și municipiu.


Școala azi

Componentă a liceelor vocaționale, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău reprezintă o alternativă educațională ce face posibilă dezvoltarea personalității artistice a elevilor, având specializările muzică (muzică instrumentală, muzică vocală tradțională românească, studii teoretice) și arte plastice (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă).

Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău școlarizează în prezent elevi cuprinși în trei cicluri de învățământ: primar (muzică integrat și suplimentar, arte plastice suplimentar, cultură generală, step by step), gimnazial (muzică integrat și suplimentar, arte plastice suplimentar, cultură generală), liceal (muzică și arte plastice).


 


@ 2013, Liceul de Arta "Ioan Sima" Zalau, site realizat si administrat de profesor vioara Lazar Mihaiela